Известие

Collapse
No announcement yet.

156sw 2.0т.с. харч на масло или друго...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от sonny2 Покажи съобщение
    Здравейте. Имам алфата от скоро. 2.0 155к.с. селеспиид. Не съм имал тази чест да карам алфа до сега и сега попаднах на мотор който при смяна на масло ми изгори за 1000км около 3л. което не е съвсем нормално. Не съм я пипал още и ремонтирал / само цялата предница /. Преди да съм пръснал мотора на масата имам едно две питания! Има ли при всмукателния колектор някавъ пиниз който може да ми харчи маслото ? И има ли опция да го харчи от лошо масло 10в40.
    Този двигател е за боклука, освен ако не тече от някъде, да го ремонтираш ще ти струва над 1000 лв вероятно.
    Това което се прави е пълен ремонт на главата, смяна на сегменти и вероятно на биелни и основни лагери. И като правиш всичко това трябва да видиш и съединителя.
    Много работа, много пари за такава кола.
    Но преди да правиш каквото и да е, след като отвориш двигателя трябва да провериш дали цилиндрите в долната си част не са износени на елипса, ако са така всичко което ще направиш е безмислено, колата ще продължи да гори масло.
    Не се занимавай с глупости като смяна на масла, свещи, клапанчета, сепараторчета. Това че цилиндрите помпят масло от картера при лоши свещи или кабели е наистина нещо ново за мен
    И никога не забравяй- повече от хората които дават съвети тук никога не са разглобявали двигател.
    Иди в добър сервиз и се консултирай със специалисти, които имат инструменти за измерване и правят ремонти на двигатели
    Last edited by lordliness; d.m.y г., 08:57.
    Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

3 литра на 1000 км означава че отзад трябва да има сини облаци и ауспуха да е омазан със сажди като на трабант. Но явно мотора е за основен ремонт
      Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
      Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
      Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

И аз не бих се занимавал с основен ремонт на такъв курник за 2000лв.
        Продавай я тая кола на следващия "ентусиаст" а ти търси някаква по-свестна. От време на време се намират.
        Или взимай здрав мотор от някоя (скоро)ударена кола. Има ги по моргите и фб групите.
        156 2.0TS

Comment

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
          Този двигател е за боклука, освен ако не тече от някъде, да го ремонтираш ще ти струва над 1000 лв вероятно.
          Това което се прави е пълен ремонт на главата, смяна на сегменти и вероятно на биелни и основни лагери. И като правиш всичко това трябва да видиш и съединителя.
          Много работа, много пари за такава кола.
          Но преди да правиш каквото и да е, след като отвориш двигателя трябва да провериш дали цилиндрите в долната си част не са износени на елипса, ако са така всичко което ще направиш е безмислено, колата ще продължи да гори масло.
          Не се занимавай с глупости като смяна на масла, свещи, клапанчета, сепараторчета. Това че цилиндрите помпят масло от картера при лоши свещи или кабели е наистина нещо ново за мен
          И никога не забравяй- повече от хората които дават съвети тук никога не са разглобявали двигател.
          Иди в добър сервиз и се консултирай със специалисти, които имат инструменти за измерване и правят ремонти на двигатели

Това за кабелите и свещите не го подценявай!!!! При всеки пропуснат такт сегментите играят ролята на помпен елемент. И хонинга не е само за да изллязат силициевите кристали, а и за да пропускат изгорелите газове и да се изравнява налягането на сегментите и да смиват маслото, което не са успели да оберат сегментите.
          И си много прав!
          Повечето от даващите съвети тука никога не са отваряли мотор за ремонт!!
          На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
          Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
            Това за кабелите и свещите не го подценявай!!!! При всеки пропуснат такт сегментите играят ролята на помпен елемент. И хонинга не е само за да изллязат силициевите кристали, а и за да пропускат изгорелите газове и да се изравнява налягането на сегментите и да смиват маслото, което не са успели да оберат сегментите.
            И си много прав!
            Повечето от даващите съвети тука никога не са отваряли мотор за ремонт!!
            По стечение на обстоятелствата и липса на време да обърна внимание на колата карах с повредени кабели доста време и километри и не един цилиндър, а на моменти спираше за кратко целият двигател. Липса на масло не забелязах. Цилиндрите стават на елипси поради специфичното трансформиращо движение на мотовилките и тогава никой сегмент не може да уплътни елипсата. Приема се, че допустимият разход на масло е до 4% от изгореното гориво, формално този двигател е почти в норми
            Решението е подходяща добавка и да се кара докато издъхне напълно.
            Last edited by lordliness; d.m.y г., 20:00.

Comment

Здравейте колеги. Честита нова година на всички!. Днес ще меря компресия на алфата. След смяна на маслото с фукс разхода на масло си остана същия за 500-600км сега около 1л. Ще измеря компресията ,но ремонта на този мотор най вероятно няма да ми е рентъбилен. Яд,ме е че колата технически е отлична а май ще я пусна за части.

Comment

Здравейте. Днескашната диагностика. Свещите и 8те за кофата!. Компресия 10.5 , 11 , 10.5 , 11 / студен мотор и разкачен дросел! / Видимо от гарнитурата на всмукателя беше влизало масло в 1ви цилиндър и я смених. След обстойно разглеждане на прехода от вмукател към глава имаше най много нагар на 1ви цилиндър. Смених гарнитурата,но откачих картерната вентилация и ще карам едни 500-1000км така. Мотора е за ремонт и да се надявам така да намалее разхода ако пак губи по толкова масло заминава на части или ще търся друг двигател! Да не се ровя в други теми и т.н. някой ако има 2.0 155к.с. Бих го купил дори да не е в топ състояние аз ще си го ревизирам!

Comment

По принцип се мери на затоплен двигател.

Comment

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
                    По принцип се мери на затоплен двигател.
                    ами не мисля ,че е редно това.

Comment

Завършил съм ДВГ. Така ни учеха и така е правилно. При напълно отворен дросел. Налей масло във всеки цилиндър и премери пак за да видиш къде е проблема. Май се наливаше по 20 милилитра.
                      Last edited by lordliness; d.m.y г., 09:31.

Comment

Нинджата е прав, но е добре да се направят и двата теста за по-добра представа за състоянието на мотора.
                        То не е толкова до температура, колкото до Wet Test/Dry Test.
                        Вярно на загрял двигател може да ти даде по-висока компресия, но може и по-ниска да даде. Ако и силно износен двигателя, и навлиза масло в горивната камера, това масло после "уплътнява" сегмента и имаш висока компресия. И като е студено това масло, е по-плътно, и още по-висока компресия може да ти даде.

Точно това е Wet Test, мокър тест. За тази цел се прави сух тест, да няма още масло, което да уплътни, и да ти даде по-реално състояние на двигателя.
                        Така че оставяш двигателя за няколко часа да му се отече маслото, което се е събрало в цилиндрите, да спадне и налягането в магистралата. И тогава много бързо се прави теста, на по 3 завъртания на коляновия вал. Даже ако имаш 4 манометъра да измериш всичките цилиндри заедно, е най-добре. Защото докато стигнеш до последният цилиндър, и той вече се е омаслил.

Мокрият тест може да ти даде информация, ако получиш разлика между цилиндрите. Тогава знаеш, че имаш нещо не наред, в този цилиндър, и след това на сух тест можеш да разбереш истинската му компресия колко е.
                        Защото нормално е при мокър тест и 3 цилиндъра, показващи около 11-12, четвъртия показва над 14. Това не означава, че 3-та са износени, по-скоро 4тия.
                        А ако при мокър тест, някой цилиндър ти покаже по-ниска компресия, тогава може да търсиш кофти клапани
                        Alfa Mito 1.4
                        156 2.0 155 ex
                        156 sw 2004 1.9 jtd 16v ex

Comment

Реших следватаща седмица да отворя мотора и да видя каква е хавата. Ще отремонтирам главата .. като преди това ще изравня буталта и ще ги напълня с масло .. ако не пропусне маслото в картера правя главата и колкото изкара. Това определено ми е най безмислената покупка на кола която ме постави в неудобство! За мен причината за харча е следната. Колата я купувам със затапена картерна вентилация от към колектора и от към капак клапаните. 100% има извадени гумички!

Comment

Ще се учудя, ако е въпрос само на гумички на клапани и няма много сериозно износване на бутално-цилиндровите сглобки.

Както е да е - като правиш главата задължително провери водачите, щото ако има разбити водачи и със златни гумички нищо няма да подобриш.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

При цена на мотор на старо около 300лв, не мисля, че си заслужава въобще разправията да се занимаваш с ремонт на този. За под 1000лв може да вдъхнеш нов живот на колата, естествено, ако друтото по нея е ОК, иначе не си заслужава.

Comment

Първоначално публикувано от Doomguy Покажи съобщение
                                При цена на мотор на старо около 300лв, не мисля, че си заслужава въобще разправията да се занимаваш с ремонт на този. За под 1000лв може да вдъхнеш нов живот на колата, естествено, ако друтото по нея е ОК, иначе не си заслужава.
                                винаги бих предпочел да си напрвя главата на този мотор и да си сменя буталните пръстени с лагери и т.н. мотор на старо ако видя биела отвън.

Comment

Working...
                                X